Restorasyon yorumları
Restorasyon Katagorileri
Restorasyon e-mail adresimiz
Restorasyon gif
Restorasyon jpeg
Restorasyon Arşiv
Restorasyon bloğ
Restorasyon röleve
Restorasyon projesi
Restorasyon nedir?
Restorasyon hakkında
Restorasyon baglantıları
Restorasyon video arşivi
Restorasyon resim arşivi
Restorasyon defteri
Restorasyon tanımı
Restorasyon danışmanlıgı
Restorasyon uzmanlığı
Restorasyon Malzemeleri
Restorasyon kimyasalları
Restorasyon bölümleri
Restorasyon teknikleri
Restorasyon koruma ve restorasyon
Restorasyon uygulamaları
Restorasyon kanunlar mevzuat
Restorasyon yayınları
Restorasyon iş ilanları
Restorasyon haberleri
Restorasyon kariyer
Restorasyon röportaj
Restorasyon edebiyat
Restorasyon kültür sanat
Restorasyon yıllıgı
Restorasyon sponsorları
Restorasyon teknikeri
Tarihi Binaların Restorasyonu işi
Restorasyon süreci
Restorasyon hakkında bilgi verin
restorasyon Haberleri ve restorasyon Gelişmeleri
Türkiye'de an itibariyle mimarlık fakültesine bağlı bir yüksek lisans programı olan restorasyon, kelime anlamına bakıldığında yeniden yapılandırmak anlamına gelmekte ve uluslararası camianın kabul ettiği, kullandığı koruma (conservation) yöntemlerinden sadece birini temsil etmektedir... bir diğer deyişle yabancıların koruma (conservation) dediği olay türkiye literatüründe restorasyon olarak geçmekte ve kabul gören uluslararası normlara, tanımlara bakıldığında ülkemizde kelime anlamının çok ötesini kapsamaktadır... korumanın amacı çok özetle kültürel varlığın tüm değerleriyle (bu değerler sosyal, ekonomik, kültürel, mimari, tarihi, dini vs. ve daha başkaları olabilir) korunması ve gelecek nesillere doğru biçimde aktarılmasıdır... bir kültür varlığını korumak için varlığın önemine/ değerine, içinde bulunduğu duruma/ sıkıntıya göre onlarca müdahale kararından biri seçilebilir, bu müdahaleler ise çok farklı yöntemlerle uygulanabilir... uydurma bir koruma projesi ile örnek: 1. korunacak bir x geleneksel konutunun çok büyük statik sorunları olması ve bu sıkıntının projedeki en büyük girdi, sınırlama olması (korunacak kültür varlığının içinde bulunduğu sıkıntı) 2. buna bağlı olarak konutun yıkılarak yeniden yapılması kararının alınması (korunacak kültür varlığının içinde bulunduğu sıkıntıya bağlı olarak müdahale kararı) 3. uygulamanın ise geleneksel malzeme yerine çağdaş malzemeyle yapılması (müdahalede seçilen yöntem) iyileştirme (rehabilitation) yenileme (renewation) dondurma (consolidation) yıkıp yeniden yapma (reconstruction) yeniden yapılandırma (restoration)
Restorasyon ayni zamanda revizyon'u içerir. Genelde bu işlemde binalar eski tarzina sağdık kalmaya çalışarak yenilenir. tarihi binalarda tamamen aslına uygun olarak yeniden inşaa'ya veya bakıma restitusyon adi verilir. butun bu işlemler için gerekli rölöve çizilerek anıtlar kurulundan ve mimarlar odasından onay alınmalıdır. ayrıca anıtlar kurulu tarihi binanın önem derecesini belirler örneğin 1. dereceden tarihi eser denilen binalara sadace restitusyon yapilabilir 2. dereceden sonra binalara restorasyon yapılabilir.
Restorasyonun ana amacı, eski eserlerin birakin hissi ruhu, sadece tasidiklari arsivsel deger hatrina bir sekilde ayakta tutulmasini saglamaktir. eski haline dondurmeye calismak restorasyon teorilerinden sadece birinin sonucudur. restore edilen yerin dikkat cekecek sekilde farkli renkte / dokuda yapilmasi, guncel malzeme ve teknikler kullanarak bir kontrast, bir kiyas ortami yaratilmasi gibi onlarca yaklasim vardir restorasyonda.
Restorasyon konusunda bugüne kadar pek çok şey ifade edilmiştir. Bunlardan en çok kabul gören tanım aslını bozmadan onarmak dır. Celal Esad Arseven restorasyonu “sanatça tamir” olarak tanımlar. Bu da normal tamir işleriyle restorasyonu birbirinden ayırt etmek için önemlidir. Restorasyon; bir mimari eseri, bir tablo veya bir heykel gibi herhangi bir sanat eserinin zamanla veya başka bir nedenle zarar görmüş, bozulmuş kısımlarını, o eserin sanat değerine ve eski şekline zarar vermeksizin sanat bakımından tamir ve ıslah (rehabilite) etmektir. Normal bir tamirden çok farklı olan restorasyon büyük bir bilgi ve uzmanlık işidir. Bu yüzden her mimar restorasyon yapamaz. Restorasyon yaparken esere kendinden bir şeyler katmak ve şahsi şekillerde binayı daha güzelleştirmeye ve tamamlamaya kalkışmayacak kadar da eski sanata saygılı olmak gerekir. Restorasyon kelimesi aynı zamanda krallığı son bulmuş bir hanedanın tekrardan tahta çıkması için kullanılmış bir tabirdir. Fransa’da Bourbon’ların tekrar tahta çıktıkları zaman için kullanılmıştır. Bu durumu mimariye uyarlarsak eserin tekrardan canlandırılması, hayat bulması olarak değerlendirilebilir. Tamir ile restorasyonu birbirinden mutlaka ayırmak lazımdır. Restorasyon aynı zamanda bir sanat değeri de taşımaktadır. Restorasyon yapılar için bir gençlik iksiri gibidir. Restorasyon zamanın ve diğer etkenlerin etkisinden kurtularak yapının yeni bir hayata başlaması demektir. Restorasyonla yapıdaki bozulmalar durdurularak ömrünün uzaması sağlanmış olur. Yani restorasyon yıpranmasını durdurur ve zamana karşı koyma gücünü kazandırır. Neden Restorasyon? Geçmişten günümüze değin süre gelen tarihin yaşatılması için, onun belgesi niteliğinde olan ve tarihe tanıklık eden eserlerin onarımı ve korunması gerekmektedir. İşte burada restorasyonun ve restoratörlerin önemi ortaya çıkmaktadır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde tarihe, arkeolojiye verilen önemle birlikte restorasyonda önem kazanmıştır. Restorasyonun amacı tarihi eser ve dokuların özgün biçimleriyle korunarak, gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Asıl zor olanda budur. Bunu sağlayabilmek için profesyonel bir çalışma ve son teknik imkanları kullanmak gerekir.
Yapım işleri ve restorasyon çalışmaları için restorasyon mimarı, sedefkar, sanat
tarihçisi, kalemkar ve bunlara benzer meslek erbabı gruplarını kadrosunda bulundurmak,
bu meslek gruplarıyla ilgili okul, enstitü, araştırma merkezi ve bunun gibi eğitim
tesisleri kurmak, yönetmek, işletmek veya işletilmesini sağlamak,
Esasen yukarda yapılan restorasyon tanımı salt mimari için olmamalı. Kanaatimce doğrusu, restorasyon ve konservasyon’u birlikte düşünerek bunun fikri açılımlarını yapmaktır. Restorasyon ve konservasyon’u sadece mîmârîyi düşünerek değil beynelmilel değerleri, millî, mânevî ve ahlakî fikirleri, devleti, milleti ve örf ve adetleri, kültürü ve öğelerini, tarih ve edebiyatı, san’atı düşünerek incelemeli ve kavramaya çalışmalıyız. Yani bu ne demek? Restore ve esâsen konserve edilecek değerler işte bunlardır. Bununla ilişkili bilgi ve belgeler de konserve edilmelidir. Bir olguyu aslına uygun bir yaratıyla, aslına uygun malzemeler ve kaynaklarla, aslına uygun şekil ve fikir özelliklerine göre korumak ise restorasyon sayılan bütün bu mevcut değerlerin ve bu değerlerin sonucu oluşan yapı, obje, san’at eseri, bunlarla ilişkili bilgi ve belge, ne varsa hepsinin korunmasıdır.
Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılmasıdır
restorasyon, konservasyon, mimarlık, iç mimarlık, restore, tarihi, otantik, özgün, sanat, restorasyon nedir, konservasyon nedir, restitüsyon nedir, rölöve nedir, mimarlık nedir,