Haberler Haberler
Mimar Sinan Büyük Ödülü
                                                 "Ulusal Mimarlık Ödülleri" veya "Ulusal Mimarlık Sergisi
                                        ve Ödülleri" 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen
bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlenen bu etkinlikler hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirmektedir. Bu etkinliklerin en önde gelen amaçlarından birisi başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına katkıda bulunurken, bu etkinlikler sayesinde hem yurtiçi hem de yurtdışında Türkiye’de mimarlık uygulamalarının farklı platformlarda tanıtılması hedeflenmektedir. Bu etkinlikler sayesin de mimari uygulamaların Türkiye’de kamusallığınına katkıda bulunulmaktadır.
       Her iki yılda bir verilen bu ödüllerden en büyüğü "Mimar Sinan Büyük Ödülü" dür. Sinan Ödülü kapsamında Türkiye’de mimarlık alanında uyguladıkları projeler ve mimarlığa yaptıkları katkı nedeniyle bir mimara veya ortak çalışanlara verilen bir ödüldür.


0536 558 1302
by Muammer ALTUN
0536 558 1302
0536 558 1302
0536 558 1302
0536 558 1302
0536 558 1302
0536 558 1302
0536 558 1302
       2014 döneminin Seçici Kurulu,  Haydar Karabey başkanlığında, Nur Akın, Ferhat Hacıalibeyoğlu, Ahmet Özgüner ve Semra Teber Yener’den oluşuyordu.  Jüri ödülün Ersen Gürsel’e verilme gerekçesini, “meslek yaşamı boyunca mimarlığı bir kültürel üretim alanı olarak algılayışı, doğaya ve yapılı çevreye olan saygılı duruşu, meslek örgütlenmesindeki özverili çabaları, eğitim alanına verdiği katkılar, gelecek nesillere örnek teşkil eden meslek etiği tutumu, tekil yapıdan kent ölçeğine uzanan ve geniş bir yelpazede çeşitlenen duyarlı çözümleri, bitmez tükenmez enerjisi, mütevazı kişiliği yanında kararlı ve tutarlı tavrı nedeniyle” olarak açıkladı.
1988: Sedad Hakkı Eldem
1990: Turgut Cansever
1992: Şevki Vanlı
1994: Doğan Tekeli ve Sami Sisa
1996: Abdurrahman Hancı
1998: Nezih Eldem
2000: Maruf Önal
2002: Utarit İzgi
2004: Behruz Çinici
2006: Hamdi Şensoy
2008: Ziya Tanalı
2010: Mehmet Konuralp
2012: Erkut Şahinbaş
2014: Ersen Gürsel
Ersen Gürsel Özgeçmiş:

EPA Mimarlık Ofisinin kurucularından Ersen Gürsel 1939 doğumlu. 1962 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nder mezun olan Gürsel, 1963 – 73arasında,  Şehircilik Kürsüsü Asistanlığı yaptı.T.M.M.O.B. Mimarlar Odası, Mimarlık Vakfı ve  Ulusal Ahşap Birliği ‘nin üyesi olan Ersen Gürsel, halen İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanlığını yürütüyor.

Ersen Gürsel kentsel tasarım,kent planlaması, kıyı bandı planlamı, tarihi çevre koruması/ düzenlemesi ve mimari  alanlarında çok sayıda projenin sahibi. Planlama çalışmalarının yanısıra, Gürsel’in  İstanbul kent planlaması tarihi, İstanbul’un yeşil alan sorunları, Haliç tarihi gibi konularda çok sayıda yazısı, farklı kentlerdeki yaşamlara yönelik gezi noktaları ve yeniden yapılanan çevrelerde planlama kriterleri üzerine araştırma çalışmaları bulunuyor.

Ersen Gürsel'in uygulanmış projelerinden bazıları şunlardır:
Şehir planlama çalışmaları: Side ve çevresi turistik düzenleme projesi, Bitez-Ortakent kıyı planlaması,Yalova, çal, Devrekani kasabaları imar planları.
Tarihi çevre düzenleme çalışmaları: İstanbul Kariye Camisi ve çevresi, Sultanahmet ve çevresi İzmir Konak Meydanı ve çevresi.
Turistik proje ve tesisler: Aktur Tatil Siteleri (Datça), Manastır, The Marmara, Palmira, Okaliptüs, Queen Ada otelleri ve Club Kaloma (Bodrum), Club Maris (Marmara), Turkuaz Otel ek binaları (Side).
Spor tesisleri: Pamukspor, Taçspor kompleksleri, Darüşşafaka Maslak spor kompleksi.
Yurtdışı çalışmaları: İspanya ve çevresinde çevre düzenleme projeleri, SSCB'de Pitsunda Sağlık Oteli, Mohaçkale Sağlık Oteli, Moskova'da hastane
Seçici Kurul, Şahinbaş’ı şu sözlerle gündeme taşımıştı:


“Gerek mimarlık alanındaki uygulamaları,
gerek eğitimci kişiliği ve sivil toplum örgütlerindeki katkıları ile mimarlık ortamına çok boyutlu katkı sağlayan, uluslararası ortamda ve farklı coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelerle Türkiye mimarlığını başarılı biçimde temsil eden, mütevazı kişiliği ve titiz kalite anlayışı ile kendisinden sonra gelen kuşaklara örnek olan, sergi ve yayınlarla uygulamalarını ve düşüncelerini mimarlık ortamı ile paylaşan,
Sayın Erkut Şahinbaş’a Mimar Sinan
Büyük Ödülü verilmiştir.”
Ersen Gürsel
Erkut Şahinbaş
       1936 yılında İstanbul’de doğan Erkut Şahinbaş, ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezundur. Bir süre Helsinki ve Kopenhag’da çalıştı. 1964 yılında Danimarka Kraliyet Akademisi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1966 ile 1975 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev aldı. 1968 yılından beri serbest mimarlık yapmaktadır. 1996 ile 1998 yılları arasında Türk Serbest Mimarlar Derneği başkanı olarak görev aldı.
1992: Ulusal Mimarlık Ödülleri Proje Dalı (Bilkent Üniversitesi Açık Hava Amfisi Projesi, Ankara) Alpay Güle ile birlikte
1996: Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı (Bilkent Kütüphanesi Ek Binası, Ankara) İlhan Kural ile birlikte
2012: Mimar Sinan Büyük Ödülü, Mimarlar Odası
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Spor Salonu, Trabzon, 1975
Solda: Doğramacızade Ali Sami Paşa Camisi, Bilkent-Ankara, 2008
Sağda: Bilkent Ankuva AVM, Ankara, 1997 (Alpay Güleyen ile birlikte)
Mehmet Konuralp
       Nisan 1939’da İstanbul’da doğan MEHMET KONURALP, 1960-1965 yılları arasında Londra’da Architectural Association School of Architecture’da mimarlık eğitimi gördü. Deniz Kuvvetleri’nde ki hizmetinin ardından 1968 yılında profesyonel meslek yaşamına başladı. Halen yurt içinde ve dışında aktif olarak sürdürdüğü mesleki çalışmaları arasında, 1973 -1974 yılları arasında Zincirlikuyu tesisleri içinde tasarladığı Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü, İdare Binası, Türkiye mimarlığına getirdiği tasarım açınımı ve teknoloji düzeyi açısından “korunması gerekli kültür varlığı “ olarak tescil edildi. Sabah Medya İkitelli Tesisleri için tasarlayıp gerçekleştirdiği kompleks ise 1994 yılında Ulusal Mimarlık Ödülü’nü aldı. Yurt içinde ve dışında, kitap ve dergilerde projelerinin yanı sıra mesleki ve sosyal içerikli makale ve yazıları da yayınlanmakta olan Mehmet Konuralp, pratik mesleki uygulamalarının yanı sıra akademik faaliyetlerine de İstanbul’da devam etmektedir.
Projelerinden seçmeler;

İstanbul Karayolları Zincirlikuyu Tesisleri
Ordu Sağra Fabrika Tesisleri
Sabah Gazetesi Medya Plaza Tesisleri
Yemen Marib Vadisi Tasarımı
Çerkezköy ATK Entegre Tesisleri
Sabah Gazetesi ve ATV Nişantaşı Tesisleri
TASARIMDA VE SÖYLEMDE KONURALP MİMARLIĞIMakaleyi okumak için...
DİĞER ÖDÜL SAHİBİ MİMARLARIMIZ İÇİN TASARIM VE ARAŞTIRMA HAZIRLIKLAR DEVAM ETMEKTEDİR. ÇOK YAKINDA TAMAMLANARAK YAYINA KOYULACAKTIR...